De markt voor cadeau- en belevenissenkaarten is in Nederland naar schatting € 1,5 miljard groot. Cadeaukaarten worden zowel door consumenten als door bedrijven gekocht. Zo is de cadeaukaart het populairste eindejaarsgeschenk onder werknemers.

 

Intersolve verzorgt de uitgifte en het veilige beheer van gelden die gekoppeld zijn aan cadeaukaarten.

 

Bij het kiezen van een cadeaukaart wordt vooral gelet op het aantal bestedingsmogelijkheden en het aanbod van locaties waar de cadeaukaart kan worden ingeleverd.

 

Hier komen de verschillen tussen de zogenoemde open loop en closed loop cadeaukaarten om de hoek kijken. De belangrijkste inzichten en verschillen op een rij:

 

Open loop cadeaukaarten

Een open loop cadeaukaart is een kaart die kan worden besteed/ingewisseld bij een aantal verschillende, deelnemende partijen. De consument kan dus zelf kiezen bij welke aangesloten partij de waarde van de cadeaukaart wordt inwisseld. Voorbeelden zijn de Boekenbon, de VVV cadeaukaart en de Nationale Bioscoopbon.

 

Closed loop cadeaukaarten

Verreweg de meeste retailketens geven closed loop cadeaukaarten uit. Dit betekent dat de uitgever van de kaart ook de partij is waar je de kaart kunt besteden. Je kunt het geld op de kaart nergens anders besteden dan bij de winkel of de webshop van de uitgevende partij. Voorbeelden zijn Coolblue, Gall & Gall en Hunkemöller.

 

 

Verkopen/besteden van jouw cadeaukaart

Intersolve helpt uitgevers van zowel closed als open loop cadeaukaarten met het snel, flexibel én professioneel in de markt zetten van een eigen cadeaukaart.

 

Om zowel online als in fysieke vestigingen jouw cadeaukaart te kunnen verkopen of besteden, leveren wij een soft Point of Sale oplossing of maken wij gebruik van de bestaande kassa, (betaal)terminal, of webshop-infrastructuur van de distributeurs, aanbieders en acceptanten. Ook PSP’s (Payment Service Providers) zoals Adyen, Pay.NL, Buckaroo en Mollie zijn aan ons gekoppeld om betalingen met cadeaukaarten eenvoudiger te kunnen verwerken.

Als uitgever van de cadeaukaart heb je op het platform van Intersolve diverse mogelijkheden om de verkoop van je cadeaukaart sterk te verhogen. Via de koppeling met alle cadeaukaartdistributeurs, zoals Lekkerland, Blackhawk, Incomm, Epay en Givacard kun je de fysieke verkoop van je cadeaukaart verder laten groeien.

Naast de bovengenoemde distributeurs voor winkelketens is Intersolve ook gekoppeld aan gespecialiseerde partners in B2B verkopen aan de zakelijke markt of voor incentive doeleinden. Denk hierbij aan partijen zoals ICN-Marko, Tintelingen, Touch Incentive. Ook zijn er veel internationale partijen die zich in deze markt begeven en op het Intersolve netwerk zijn aangesloten.

 

Verschil in wetgeving / vergunningsverplichting

Open loop cadeaukaarten kunnen gezien worden als Elektronischgeld waar de Wft (Wet Financieel Toezicht) en de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) van toepassing is. Intersolve beschikt over een vergunning van De Nederlandsche Bank om deze te mogen uitgeven.

Op Elektronischgeld cadeaukaarten zijn vrijstellingen en uitzonderingen mogelijk:

  • Voor vrijgestelde open loop cadeaukaarten geldt een registratieplicht. Wel is de Wwft van toepassing op vrijgestelde kaarten. De daarbij behorende zaken zoals KYC (Know Your Customer) en transactiemonitoring moeten op orde zijn.
  • Kaarten die voor een beperkte groep of beperkte categorie inwisselbaar zijn, kunnen uitgezonderd worden. Voor uitgezonderde open loop cadeaukaarten geldt, afhankelijk van het volume, mogelijk een meldplicht bij DNB.

De wetgeving rondom Elektronischgeld is best complex en is op enkele punten interpreteerbaar. Als je een open loop cadeaukaart wilt uitgeven en je weet niet precies in welk vakje dit past, neem dan contact met ons op.

De Wft wetgeving zorgt ervoor dat het financiële systeem stabiel blijft en beschermt bij het gebruik van cadeaukaarten de consumenten en winkeliers ook tegen faillisementen.

De consument kan de cadeaukaart inwisselen, maar ook het geld op de cadeaukaart terugvorderen. De winkelier krijgt gegarandeerd uitbetaald als een cadeaukaart ingewisseld wordt.

 

Voorbeelden van cadeaukaarten die door Intersolve onder de vergunning worden uitgevoerd zijn te vinden op www.intersolve.eu.

 

Franchise organisaties

Franchise organisaties die een cadeaukaart uitgeven (zoals DA Drogisterij en Sport 2000), hebben een closed loop cadeaukaart, maar kunnen er desondanks voor kiezen om het geldbeheer veilig te stellen in een Stichting Derdengelden. Intersolve beheert deze gelden dan voor alle betrokken partijen (hoofdkantoor, franchisenemers en de cadeaukaart uitgever) en zorgt voor de invulling en uitvoering van de financiële afspraken.

 

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van (het opzetten of voeren van) open- of closed loop cadeaukaarten? Neem dan contact op met sales@intersolve.nl