Help! Ik kan mijn cadeaukaart niet meer verzilveren

De cadeaukaart is een populair geschenk. Zeker nu de kaarten op steeds meer plekken worden aangeboden. Niet alleen bij Primera, maar ook bij de C1000 en Albert Heijn. De partijen die de kaarten uitgeven zijn vaak bedrijven met een solide financiële positie. Maar het kan zomaar dat een bedrijf failliet gaat. Als consument heb je dan niet altijd meer toegang tot je saldo – en dat is zonde. Er zijn methoden om wel zekerheid te geven over het saldo op je kaart.

Hoe werkt een cadeaukaart eigenlijk?
Koop je een cadeaukaart dan stort je saldo op de rekening van de uitgever van de kaart. Grofweg zijn er twee varianten – de retailer zelf (bijvoorbeeld een HEMA, Intratuin of Bart Smit) of een partij die met verschillende retailers samenwerkt (bijvoorbeeld de Nationale Boekenbon of de Podiumkaart). Het geld staat dan op de kaart en kan worden ingewisseld bij de aangesloten retailers.

Cadeaubox en Free Record Shop
Onlangs ging het bij zo’n kaartuitgever mis. Cadeaubox staakte 18 april 2013 met zijn activiteiten en werd ruim een maand later failliet verklaard. Horeca-ondernemers accepteerden de kaart niet altijd meer omdat het de vraag is of ze het tegoed voor de kaart nog wel krijgen. Kort hierna werden consumenten de dupe van het faillissement van Free Record Shop doordat de curator niet langer toestond dat de Free Record Shop cadeaukaart als betaalmiddel werd geaccepteerd op de site en in de winkels.

Bancair toezicht
Cadeaubox en Free Record Shop hadden de tegoeden niet ondergebracht bij een Stichting Derdengelden of een EGI – een Elektronische Geld Instelling. Een EGI staat onder bancair toezicht en daardoor is het tegoed van de consument beschermd. De Nationale Boekenbon wordt bijvoorbeeld wel gezien als elektronisch geld en heeft zijn tegoed ondergebracht bij Intersolve EGI. Het tegoed van de consument is daardoor volledig veiliggesteld.

De toekomst
De populariteit van cadeaukaarten neemt toe. Tegelijk stijgt ook de interesse voor  alternatieve betalingsmethoden. Bij die methoden is het bancair toezicht niet altijd geregeld. Vertrouw dus het bedrijf waarvan je een cadeaukaart aanschaft óf controleer of de gelden zijn ondergebracht bij een Stichting Derdengelden of een EGI. Ondertussen is het zaak dat de sector en toezichthouders verder werken aan veilig betalingsverkeer.

TOP